3 råd til at hjælpe børn i skilsmisse

Skilsmisse er hårdt, men det kan være endnu hårdere for børn, der ikke forstår, hvad der foregår. Mange børn har tendens til at tro, de er skyld i skilsmissen, og de pludselige, store ændringer til deres liv kan vække mange følelser.

Her får du 3 råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn gennem en skilsmisse. Det er hårdt for dig og din ex-partner, men det er også vigtigt at fokusere på det barn, der står i midten af det hele.

Giv børnene din tid og lyt til dem

Børn er klogere, end mange voksne giver dem ros for – de forstår, hvad der foregår, til en vis grad, og kan godt selv forklare, hvad de har brug for.

Det kan være fristende at fortælle barnet, hvordan alting skal fungere nu: Hvornår skal de være hos hvem, hvordan skal de føle, hvad skal de gøre…

En skilsmisse kan være kaotisk, og det er vigtigt at give barnet din tid. Gå en tur med dem, tag dem med ud at spise, tilbring tid med dem og lyt til, hvad de har at sige. Børn er også mennesker med tanker og følelser, men de er ikke altid i stand til at holde styr på dem.

Vær der for dit barn, for en skilsmisse kan være én af de største og mest uhyggelige ændringer i deres liv. De har brug for dig, og hvis du rigtigt lytter til dem, kan du lettere assistere dem, når de får det svært.

trist

Forklar dem, hvad der sker

Børn er ikke dumme – de ved, hvad der foregår. Men kun til en vis grad. Sæt dit barn ned og vær ærlig over for dem. Forklar dem, hvad en skilsmisse er, og hvorfor det sker. Hvis der er utroskab eller andet ubehageligt involveret, er det i orden at undgå detaljer, især hvis barnet ikke er så gammelt. Men lad være med at pakke det ind.

Det kan forvirre barnet mere, hvis forældrene pludselig splitter sig op. Det kan være svært for dem at forstå, hvorfor alting sker, men vær transparent og forklar dem, at folk vokser fra hinanden.

Det skal ikke være tabu for barnet at spørge ind til skilsmissen eller være vred. Børn kan have voldsomme reaktioner, og det er vigtigt at anerkende, at de måske også har ondt.

Få professionel hjælp

Hvis et barn har en voldsom reaktion på en skilsmisse, på den ene eller den anden måde, kan professionel rådgivning være en hjælp. Børnesamtaler kan hjælpe barnet med at forstå, hvad der sker, og de kan få professionel hjælp til at sætte ord på deres tanker.

Børnesamtaler med en psykolog kan forhindre barnet i at se den ene eller den anden forældre negativt eller opleve voldsomme reaktioner på det hurtige skift. Det er ikke alle forældre, der er forberedte på at håndtere situationen, og det er okay – der er heldigvis hjælp at få for alle parter.

Familiesamtaler kan kombineres med enkelte børnesamtaler, så barnet også føler sig hørt og anerkendt, og kan gøre en verden til forskel.