Hvad sker der når man sover?

1. Din kropstemperatur falder.

En af de mest mærkbare ændringer, der sker, når du sover, er et fald i din kropstemperatur. Dette temperaturfald menes at være en af grundene til, at du føler dig mere afslappet og søvnig, når sengetid nærmer sig. Din kropstemperatur vil fortsætte med at falde i løbet af natten og nå sit laveste punkt omkring kl. 4 eller 5 om morgenen. Nogle undersøgelser tyder på, at dette temperaturfald kan være med til at sænke dit stofskifte og reducere den mængde fedt, som din krop forbrænder. Desuden kan den køligere temperatur være med til at lindre muskelsmerter og spændinger. Alle disse faktorer kan bidrage til en bedre nattesøvn.

2. Din hjertefrekvens og vejrtrækning sænkes.

En anden ændring, er et fald i din hjertefrekvens og vejrtrækning. Mens du er vågen, er din puls normalt mellem 60 og 100 slag i minuttet. Men når du sover, kan din puls falde til helt ned til 40 slag pr. minut. Din vejrtrækning bliver også mere overfladisk og langsommere, når du sover. Denne ændring i vejrtrækningen skyldes, at din krop er afslappet og ikke har brug for at optage så meget ilt. Som følge heraf trækker du vejret langsommere og dybere, når du sover. En anden ændring, der finder sted under søvnen, er en stigning i blodgennemstrømningen til musklerne. Denne øgede blodgennemstrømning er med til at reparere eventuelle skader, der er blevet påført musklerne i løbet af dagen.

3. Dine hjernebølger bliver langsommere.

Når du er vågen, er dine hjernebølger typisk mellem 14 og 30 cyklusser pr. sekund. Når du sover, sænker dine hjernebølger sig til mellem 4 og 7 cyklusser i sekundet. Disse langsommere hjernebølger er kendt som alfabølger. Denne langsommere hjerneaktivitet er forbundet med en afslappet tilstand, hvor du ikke bearbejder så mange oplysninger, og hvor du ikke er så vågen. Alphabølger kan dog også være forbundet med en meditativ tilstand, hvor du er fokuseret og koncentreret. De langsommere alfabølger giver dig mulighed for at koble af fra hverdagens travlhed og fokusere på dine indre tanker og følelser. Derfor kan en god nats søvn hjælpe dig til at føle dig mere udhvilet og frisk, og det kan også fremme bedre koncentration og fokus i løbet af dagen.

Dette er nogle af faserne du gennemgår, når du sover om natten. Hvis du har problemer med at sove, kan du overveje at sove med en tyngdedyne, således at du får fordelene af alle søvnfaser. Den hjælper dig med at sove, og sove dybere gennem hele natten. Du kan læse om anew sleep her.