Forebyg stop i afløbet og i toiletten – Undgå vandskader

Stop i afløbet og i toiletten kan lede til vandskader og akut behov af skadeservice vandskade eller en VVS’er. Det er altid billigere at forebygge stop afløbet og i toiletten end at lade vær. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, hvad du smider i både håndvask og toilet. Afløbet er primært til brugt vand.

Toilettets afløb er desuden tilpasset til at kunne fjerne ekskrementer og toiletpapir. Udsætter du dine afløb og toiletten bliver udsat for unødvendigt store belastninger, kan du også forvente, at de bliver tilstoppede.

Hold toiletten ren og vask med et specielt middel tilpasset til toiletter, cirka en gang om ugen. Hvis du ikke rengør toiletter og smider store mængder papir til en enkelt skylning eller bruger toilettet til andet affald, er risikoen ikke så stor, at du får et tilstoppet afløb.

Undgå stop i køkkenvasken

For at undgå at stoppe køkkenvasken kan du bruge en ekstra sil, når du f.eks. skal rense fisk med mange ben i, skrælle kartofler eller skylle en gryden med kartofler i. Gør det også til en vane at rengøre vasken med varmt vand med jævne mellemrum. Dette øger muligheden for at fjerne de fedtaflejringer, der sætter sig i afløbsrøret. Ellers vokser fedtlaget og til sidst får man alligevel et stop i vasken.

Hvis du koger vand i en gryde eller endnu bedre i en elkedel, der både er hurtigere og mere miljøvenlig, fordi den trækker mindre strøm.

Du bør også jævnligt rense gulvafløbene på badeværelset for hår, sæbe og andet snavs. Hvis du har skyllet beskytte støvler af eller brugt bruser eller badekar til anden rengøring, bør du rense afløbet bagefter.

Hvis skaden alligevel er sket

Hvis du får stop i toiletten eller i et afløb og ikke selv kan læse problemet, så kan du få hjælp af en lokal VVS’er. Hvis du er ramt af en vandskade i led efter et stoppet afløb, så kan du kontakte vandskadeservice til lejlighed eller huse.