Fast fashion eller selvstændige, små virksomheder

Når vi leder efter nyt tøj, er prisen det første vi kigger efter. Selvfølgelig er det det! Vi kan ikke stå for et godt fund eller et godt tilbud. Men det kan undre, hvordan det kan køre rundt med nogle af de slut-salg, outlets og rabatter. De gode tilbud fra store tøjkæder kommer med en række problemer.

Et af problemerne ved fast fashion industrien og dens boom, er de forskellige ødelæggende virkninger på miljøet, der fortsat er et stort problem. Ved tøjproduktionen bliver der blandt andet brugt en tiendedel af alt vand i industrien. Det tager 3000 liter vand at producere én bomuldstrøje. Derudover anvendes der giftige farvestoffer til tøjproduktionen der ender i havet. Tøjet bliver ofte produceret i lande der ikke har miljøbestemmelser, derfor ender det direkte i havet.

Syntetisk materiale er hovedsageligt årsagen til plastik mikrofibre ender i havet. Cirka 35 procent af al mikrofiber der ender i havet, kommer fra fast fashion industrien. Mikrofibrene findes i syntetisk materiale såsom polyester. Mange af erstatningsmaterialerne der bliver anvendt i stedet for organisk stof, har konsekvenser for miljøet, men også for helbredet.

Et andet problem er at fast fashion kæderne eksportere produktionen til udlandet, så de kan få billig arbejdskraft. Det er ofte arbejde med lange dage og under umenneskelige forhold. Arbejderne bliver udsat for alle de kemikalier og giftige dampe. Det sker i lande hvor arbejderne ikke har mulighed for at vælge dette arbejde fra, da mange lever langt under fattigdomsgrænsen. Det er derfor et spørgsmål om de vil have mad på bordet.

Et alternativ til fast fashion er at udvælge din tøjproducent nøje. Undersøg deres produkt og materialerne der bliver brugt. Både for miljøet, men også for dit eget helbred.

En af disse selvstændige virksomheder er Antipast. Antipast er et japansk tøj brand der laver højkvalitets, smukke og unikke strømper. Alle produkter er håndlavede i Japan.